неделя, 6 януари 2013 г.

Проблемът между съвременната икономика и финансовата система

Този текст излага конспектно някои основни постановки на съвременната икономическа система (както я е осмислил авторът) и разбирането му изисква известна макроикономическа грамотност.

Пари при пари отиват. Хората с ниски доходи не могат да спестяват почти нищо, те често консумират на кредит. А богатите естествено спестяват (инвестират) голямата част от доходите си, колкото и луксозно да живеят. Дори само чрез този механизъм (той не е единствен) парите постоянно се натрупват в посока към върха на пирамидата - от многото бедни към малкото богати.

За да не се срине системата, парите трябва да се връщат надолу по някакъв начин, иначе няма как да бъде изкупувана масовата продукция и ще влезем в поредната Велика Депресия. Преразпределението, извършвано от държавата, не е достатъчно. Пари слизат надолу чрез инвестициите на богатите в нови производствени мощности и услуги - процес, при който се разкриват работни места и се плащат заплати. Но и това не е достатъчно, защото не всички инвестиции са с такава цел - понастоящем голяма част от парите потъват във финансовия сектор чрез спекулации, нямащи почти нищо общо с реалната икономика. А и дори инвестирането в реалния сектор носи проблеми.

Тук няма да се спирам на такива проблеми като нуждата от свръхконсумация, за да продължава да работи механизмът, или изчерпването на невъзобновими ресурси и свръхупотребата на възобновими над нивото на възстановяването им, замърсяването и т.н. Ще разгледам само чисто финансовия проблем.

Какво се случва с установеното равновесие между произвежданите стоки и услуги и наличните пари, харчени за тях, когато се увеличи количеството на стоките и услугите? Вариантите са няколко.

1. Цените падат (дефлация). Смята се за вредно за икономиката, Япония отдавна се опитва да се измъкне от дефлационния капан. Споделям приетия сред болшинството икономисти възглед, че дефлацията е отрицателно явление и няма да се занимавам с обосноваването му тук.

2. Цените се запазват чрез увеличаване скоростта на паричното обращение. Нереалистичен вариант, може да работи само за кратко. Хората получават заплати веднъж в седмицата или месеца и ходят на магазин веднъж дневно. Няма как скоростта на получаване и харчене на доходите постоянно да се увеличава.

3. Увеличава се количеството на парите, за да съответства на новото количество стоки и услуги. Нужни са нови пари дори в по-голямо количество, тъй като част от досегашните биват изнасяни от реалната икономика чрез споменатия по-горе механизъм. Това е най-добрият вариант, но откъде да се появят тези нови пари?

Понастоящем те се появяват като дълг, чрез кредитната система - или чрез увеличаване на паричния мултипликатор през частните банки (чрез установената система на банкиране с частичен резерв), или чрез увеличаване на паричната база от централните банки. Паричният мултипликатор не може да расте неограничено (в кризи като настоящата той дори се свива) и в крайна сметка винаги се налага "печатане" на нови пари от централните банки. Но тези нови пари влизат в системата пак като заемни средства и общото ниво на дълга продължава да расте. В един момент се стига до опасност от верижни фалити, съответно централните банки свалят лихвите близо до нулата и започват да помпат още повече пари.

И така единственият начин в системата да се появят пари, които не са дълг, е ако дадена централна банка не получи обратно някои от вземанията си. Например в САЩ Федералният резерв не само даде заеми на банките, той също купи огромни количества "боклучави" облигации (с новосъздадени пари). Като е възможно никога да не успее да възстанови пълната сума, платена за тези облигации.

А всъщност нещата биха могли да стават по друг начин. При ръст на икономиката централните банки биха могли да създават адекватно количество нови пари, подарявайки ги на правителствата. Това би облекчило проблема с публичните дългове, а в държави, които нямат големи дългове, би позволило намаляване на данъците или увеличаване на социалните разходи. Но отговорните лица не искат и да чуят за това. Защо ли?

1 коментар:

  1. Защото идеята е един ден (много скоро) всички да се събудим роби в държавата която дедите ни са отвоювали с меч ( и други оръжия) и са платили с кръв. Затова правителството като власт произлизаща от народа (все по-малко) трябва да е подчинена на определен частен интерес през банките. Идеята за републиката е омразна на тези които водят война срещу нас. Те искат да са крале и кралици, а ние - крепостници.

    ОтговорИзтриване