петък, 18 февруари 2011 г.

Кой в какво вярва ?

В "Холографската вселена" Майкъл Толбот пише:

"Има данни, които навеждат на мисълта, че нашият свят и всички неща в него - от снежинките до кленовите дървета, от падащите звезди до въртящите се електрони - са само призрачни образи, прожекции от едно равнище на реалността, което е толкова отвъд нашето, че буквално е отвъд времето и пространството."

Ако използваме тази мисъл и решим да разгледаме сетивния ни механизъм като някакъв вид усъвършенстван телевизор, който обхваща всичките ни възприятия, какво бихме могли да кажем за различните възгледи за света, в които вярват хората?

Атеистите вярват, че можем да имаме само един телевизор, който някой ден се чупи и никой не ти го сменя с друг.

Християните смятат, че телевизорът е вечен, но днешните програми са временни. Следва обаче безкраен сериал. Людете, които паралелно със сегашната програма слушат радио "Ватикана" (или съответните станции за православни, евангелисти и прочие), после вечно ще гледат канал "Рай"; за останалите първоначално се предвижда временният сериал "Чистилище". Който обаче днес гледа само "Богат-беден" и порноканали, после направо ще получи вечната програма "Ад".

Мюсюлманите имат подобни на християнските възгледи за телевизията, с тая разлика, че според тях вечен телевизор притежават само мъжете, а жените са прецакани с телевизор-менте, нещо подобно на тоя на атеистите. (Пояснение за невежите: жените нямали душа).

Сатанистите вярват в Някой, който се е опълчил на Оня, дето пуска каналите, защото било тъпотия да се пускат толкова сапунки вместо хорър и екшън.

Тантристите смятат за най-важно да освободят изцяло емоциите си по време на гледане, независимо от предаването. Смей се и плачи на воля (и т.н. при порното), и в резултат ще проумееш дълбокия смисъл на всяко предаване, вложен от Режисьора.

За ясновидците важното е да се предскаже какво ще стане в следващата серия на сапунката; понякога се опитват да гадаят и какво е станало в серията, която са пропуснали.

Според будистите сапунките са вечни и еднообразни и само от време на време ти гасят телевизора, за да забравиш, че вече си ги гледал. И тъй като това си е живо мъчение и обида за добрия вкус, търсят начини да загасят телевизора завинаги.

Магьосниците се стремят да променят съдържанието на програмата, която им се пуска, и си вярват, че поне понякога успяват.

Йогите са чували, че съществува някакъв митичен Канал на каналите, по който може да се гледат едновременно всички програми. И тъй като смятат това за върховния кеф (Сат-Чит-Ананда), неистово се опитват да модифицират и настроят телевизора си така, че да лови тоз Канал. Според някои настройката била седемстепенна, но ръкописите на древните техници били зашифровани, за да не може всеки лаик да повреди телевизора си в опити за улавяне на Канала. И все пак мнозина успяват (да повредят телевизора).

Розенкройцерите и други гностици твърдят, че всички ние някога сме бърникали в готините си цветни стереотелевизори, заради което Оня от телевизията ни ги е сменил с черно-бели с обратна развивка на сигнала. Ако обаче се откажем да бърникаме повече и престанем да се интересуваме от сегашните програми, показващи нещата отзад-напред, посоката на развивката на сигнала ще бъде отново обърната и един ден пак ще си получим цветните телевизори. (Пояснение за невежите: чакрите трябвало да се завъртят в обратната посока, което никой не можел да направи сам, а това било основа за напускане на "диалектическия" свят).

Последователите на Кастанеда смятат, че копчетата на дистанционното заяждат, а батериите му са почти изтощени, и заради това гледаме кажи-речи само една програма. А телевизорът хващал много повече, само трябвало да оправим проклетото дистанционно и ще разполагаме с пълна свобода да сменяме каналите както си искаме. (Пояснение за невежите: събирателната ни точка била фиксирана, поради което сме възприемали само мизерна част от пресичащите "пашкула" ни еманации).

Дъновистите се интересуват от йерархията в Телевизията и вярват в съществуването на СЕМ (Съвет за електронни медии), наречен "Бяло братство", който контролира качеството на програмите. Мечтата им е някой ден от прости зрители да се въздигнат до членове на СЕМ.

Следовниците на Мегре и Анастасия искат да гледат само семейни саги, развиващи се в рамките на 10 декара и без наличието на нови технологии, понеже технологиите убивали идилията и даже сериозно увреждали телевизорите.

Според сциентолозите и някои психолози всичко би било наред, стига да почистим телевизора. Тъй като никой не си дава зор да позабърше екрана, който постоянно се праши и го пипат с мазни ръце, вече почти нищо не се вижда и така се губи кефа.

Скептиците не вярват на очите си. Те се съмняват във всичко, което се дава по телевизията.

Според солипсистите съществува само МОЯТ телевизор (т.е. това, което аз гледам), а всичко останало е фикция.

Кант допуска съществуването и на други телевизори, но смята, че нищо не можем да кажем за тях (те са "нещо в себе си").

Всички споменати (без атеистите) вярват в съществуването на Някой, който е създал телевизията и стои над и отвъд предаванията, а за последователите на Веданта телевизорът, зрителят и създателят на програмите са едно и също лице.

Можем да кажем, че гледаните програми се записват в личната памет. Юнгианците твърдят, че се правят копия и за библиотеката на колективната памет. Други вярват в съществуването на библиотека с пълни записи на всичко, излъчвано някога из Вселената и даже на това, което тепърва ще се излъчи. Наричат я Акаша, а опитите за надничане в нея са свързани с епичното йогийско търсене на Канала на каналите.

И в заключение, в отговор на теоремите на Гьодел за непълнотата на логиката, бих формулирал следната теорема за телевизията:
Никоя телевизионна програма не може да покаже всички телевизионни програми едновременно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар